Robienie przetworów to sposób na konserwację żywności i przedłużenie jest przydatności do spożycia. Od wieków w polskiej kuchni wykonywano dżemy, konfitury, stosowano zasalanie czy kiszenie. Naturalne sposoby na konserwację żywności pozwalają na zachowanie smaku i aromatu owoców, warzyw, grzybów czy nawet mięsa. Warto sprawdzić co można zamykać w słoiku i w jaki sposób wykonywać przetwory w domu.

Przetwory dawniej i dziś

Dawniej niemal każda gospodyni posiadała spiżarkę z pokaźnym zapasem konfitur, dżemów, marynowanych warzyw czy grzybów. Był to sposób na zachowanie darów lata oraz przeżycie zimy w dobrobycie. W innym przypadku można było zapomnieć o możliwości spożycia sezonowych warzyw i owoców. Dziś takie problemy są nam obce – na sklepowych półkach znajdziemy słoki pełne przetworów, które są jednak pełne chemicznych dodatków i konserwantów. Nie mogą dorównać smakiem słoikom, które przyrządzimy z warzyw i owoców własnoręcznie wyhodowanych lub kupionych na lokalnym targu.

Jakie przetwory możemy robić w domu?

Wbrew pozorom, możemy wykonywać w domu wiele różnorodnych przetworów. Chyba najpopularniejsze są ogórki kiszone, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, sprawdzają się jako dodatek do obiadu czy imprezowa przekąska. Surowiec na takie przetwory jest stosunkowo tani, a przygotowanie kiszonek naprawdę proste. Amatorzy grzybów wybierają zalewy octowe, w których można konserwować także warzywa – cukinie, ogórki, paprykę. Owoce sezonowe mogą posłużyć do konfitur, dżemów czy soków, dzięki czemu można cieszyć się ich smakiem również w środku zimy. W słoikach możemy umieścić praktycznie wszystkie dary lata i jesieni – w Internecie można znaleźć ogromną ilość różnorodnych przepisów na domowe przetwory.

Dlaczego warto robić domowe przetwory?

Nie da się ukryć, że domowe przetwory mają wyjątkowy smak, którego z pewnością nie znajdziemy w słoikach pochodzących ze sklepowych półek. Przetwory, które przygotowujemy samodzielnie, nie mają konserwantów, chemicznych ulepszaczy czy barwników, które można znaleźć w produktach przetwarzanych masowo. Zawierają za to sporą dawkę witaminy C, która wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz budowanie odporności organizmu. Przetwory można robić w sezonie, kiedy owoce i warzywa są znacznie tańsze – jest to sposób na oszczędności. Sklepowe przetwory kosztują bowiem znacznie więcej niż wynosi cena np. jednego słoika domowych ogórków kiszonych. Jeśli tylko ktoś ma czas i chęci, powinien zapewnić odpowiednie zapasy dla swojej spiżarki, przygotowując pyszne przetwory domowe.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez stockking - pl.freepik.com